Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 5-7
  • ungdomstrinn 8-10

Kraner

Å bygge kran er et populært prosjekt med mange løsninger. Her skal det bare pekes på noen. Vi skal bruke sveiv og trinser i løftemekanismen. 

Ulagret bildeblokk

 

Kran med sveiv

En enkel kran kan lages av plast. Sveiva er en 3 mm aksel bøyd med en tang, evt også en skrustikke.

  kran -2 Figuren viser hvordan de gule sidevangene til krana kan konstrueres for å utnytte en plastplate maksimalt. De blå linjene viser hvor det skal kappes og de svake linjene er brettingene. Det blå rektangelet er bommen på toppen. Sammenføyningene bør være skrue og mutter i hjørnene – bor hull først. 
  kran -3

Tårnkran med utrigger

Denne krana er limt sammen av tynne trelister med trelim. Krana er forsynt med to sveiver – en for lasta i kroken og en som drar løpekatten (rød i figuren) ut og inn langs utriggeren. Den ene snora er farget med tusj for lettere å se virkemåten på bildet til høyre. Listverket fra BOLIGabc egner seg godt. Likeså pakker med oppnøringsved fra Biltema. Tips: Bøy til sveivene med en tang og evt. en skrustikke. Fest trådene (myk hyssing) til sveiva med litt lim før du sveiver inn en passende lengde.

  kran -4

Containerkran

Her er en containerkran under utforming. Tårnene er bygget med listverk og ispinner. Også denne krana har to sveiver: en for kroken/lasta og en for løpekatten som drar lasta fram eller tilbake.

Hvordan kan du få kroken under bommen til å bevege seg vannrett når løpekaten med kroken flytes til siden? (se tårnkran med utrigger)

kran -5

Teleskopkran med hydraulikk

Plast egner seg godt til å lage teleskop, fordi den har glatt overflate slik at delene lett glir i hverandre. Her er det viktig å ta hensyn til plastens tykkelse når du setter på målene slik at den indre teleksoparmen glir lett. Tegningen viser hvordan sprøyten kan festes: Brett opp enden av teleskopet, lag et hakk og lim sprøyten oppi hakket. Sylinderen til sprøyta festes til bommen (bor to hull) med en strip (selvlåsende plaststrimmel og stram den godt. Plaststrimler fås på Clas Ohlson, i mange farger og lengder.

Kommentarer/praktiske tips

Til tårnkran med utrigger:

Hvis kroken henger i en enkel tråd, vil lasta stige eller synke ettersom du drar løpekatten ut og inn langs utriggeren. Slik er ikke den virkelige kran. Kroken har en trinse/talje og henger i to eller flere – tråder/wirer. Men hvordan skal trådene føres og festes for at kroken/lasta skal holde seg i samme høyde når løpekatten flyttes? Besøk en byggplass med slik kran og finn ut - få «kranblikk»!