Ekstern læringsressurs

Investigating the action of urease

Enzym er viktige i ei rekkje av dei biokjemiske prosessane i kroppen, frå replisering av DNA til fordøyinga. Denne enzymaktiviteten er ikkje alltid så lett å visualisere. I denne artikkelen skildrast eit forsøk der enzymet urease frå soyabønner (glycine max) bryt ned ura til ammoniakk og karbondioksid. Raudkål blir brukt som indikator.

scienceinschool.org

Læreplan i kjemi - programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram

  • Kjemi 1
    • Metoder og forsøk
      • planlegge og gjennomføre forsøk og vurdere risiko, feilkilder og resultater
      • skrive rapport fra forsøk og presentere prosess, metode og resultater med og uten digitale hjelpemidler
    • Syrer og baser
      • definere syre og base og gjøre rede for syre-base-reaksjoner
      • måle pH med ulike metoder og beregne pH i sterke og svake syrer og baser
  • Kjemi 2
    • Forskning
      • publisere rapporter fra egne forsøk, med og uten digitale verktøy
    • Organisk kjemi 2
      • gjøre forsøk med enzymer og forklare hvordan de fungerer