naturfag.no blir utvikla av Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa
Kontakt oss: post@naturfag.no Ansvarleg redaktør: Merethe Frøyland
Personvernerklæring
Besøk oss på:
Ekstern læringsressurs
Detecting sugar: an everyday problem when facing diabetes
Denne artikkelen skildrar nokre påvisingsforsøk for stivelse, protein, glukose, laktose og sukrose. Prinsippa i desse forsøka er dei same som når ein skal fastsetje blodsukkernivå for diagnostisering av diabetes eller måle glukose- og laktosenivå i for eksempel fruktjuicar, mjølk og meieriprodukt.
scienceinschool.org
Tilknytning til utgående læreplan (LK06)
Læreplan i naturfag
- Etter 10. årstrinn
- Fenomener og stoffer
- undersøke egenskaper til noen stoffer fra hverdagen og gjøre enkle beregninger knyttet til fortynning av løsninger
- planlegge og gjennomføre forsøk med påvisningsreaksjoner, separasjon av stoffer i en blanding og analyse av ukjent stoff
- undersøke hydrokarboner, alkoholer, karboksylsyrer og karbohydrater, beskrive stoffene og gi eksempler på framstillingsmåter og bruksområder
- Fenomener og stoffer
Læreplan i kjemi - programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram
- Kjemi 1
- Metoder og forsøk
- planlegge og gjennomføre forsøk og vurdere risiko, feilkilder og resultater
- Organisk kjemi 1
- gjøre rede for struktur, navnsetting, framstilling, egenskaper og bruk av alifatiske hydrokarboner, alkylhalider, alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, estere, etere og aminer
- Metoder og forsøk
- Kjemi 2
- Organisk kjemi 2
- gjøre rede for struktur og egenskaper til aminosyrer, proteiner, lipider, karbohydrater og ATP
- gjøre forsøk med enzymer og forklare hvordan de fungerer
- Organisk kjemi 2