Ekstern læringsressurs

Detecting sugar: an everyday problem when facing diabetes

Denne artikkelen skildrar nokre påvisingsforsøk for stivelse, protein, glukose, laktose og sukrose. Prinsippa i desse forsøka er dei same som når ein skal fastsetje blodsukkernivå for diagnostisering av diabetes eller måle glukose- og laktosenivå i for eksempel fruktjuicar, mjølk og meieriprodukt.

scienceinschool.org

Læreplan i naturfag

  • Etter 10. årstrinn
    • Fenomener og stoffer
      • undersøke egenskaper til noen stoffer fra hverdagen og gjøre enkle beregninger knyttet til fortynning av løsninger
      • planlegge og gjennomføre forsøk med påvisningsreaksjoner, separasjon av stoffer i en blanding og analyse av ukjent stoff
      • undersøke hydrokarboner, alkoholer, karboksylsyrer og karbohydrater, beskrive stoffene og gi eksempler på framstillingsmåter og bruksområder

Læreplan i kjemi - programfag i studiespesialiserende utdanningsprogram

  • Kjemi 1
    • Metoder og forsøk
      • planlegge og gjennomføre forsøk og vurdere risiko, feilkilder og resultater
    • Organisk kjemi 1
      • gjøre rede for struktur, navnsetting, framstilling, egenskaper og bruk av alifatiske hydrokarboner, alkylhalider, alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, estere, etere og aminer
  • Kjemi 2
    • Organisk kjemi 2
      • gjøre rede for struktur og egenskaper til aminosyrer, proteiner, lipider, karbohydrater og ATP
      • gjøre forsøk med enzymer og forklare hvordan de fungerer