Hopp til hovedinnhold

Roteromsentusiaster

Nesten hver morgen kl 8 møtes to allsidige fysikere Otto Øgrim og Svenn Lilledal Andersen over en kaffekopp i fysikkantina på Universitetet i Oslo. Jeg tillot meg å kalle dem vidunderlige eldre herrer, men da skjønte de ikke hva jeg mente. Eldre? Otto ble 91 år i fjor og er i sitt 22 år som pensjonist. Svenn er også pensjonist, men bare ungdommen i denne sammenheng. Han blir 80 år neste år.


Begge er de fremdeles ivrig opptatt av fysikk og ikke minst formidling av at fysikk er interessant, spennende, utfordrende og fylt av undring og overraskelser. Fremdeles fyller de Store fysiske auditorium med glade tilhørere når de leker med sine roteroms fysikkaktiviteter. For leke gjør de og moro har de det når det er fagdag på UiO. De er etterspurte som kursholdere for elever og lærere. Kjærligheten til fysikk, gleden og leken er drivkraften som gjør at de fremdeles holder på.

Otto Øgrim

”Holder på” gjør de også faglig. Selv om Otto skal ha sagt at han er utlært og ikke går på forelesninger mer. De har skrevet en lang rekke fagbøker til bruk på forskjellige nivå i utdanningen, fra Universitet til barnehage. Fremdeles følger de med på fagfeltet sitt. Otto var en av de første i Norge som laget aktiviteter med superledere for besøkende på Teknisk museum.

Vi lærer best av egne erfaringer sier Otto og Svenn. Derfor gjør de sitt til at barn og unge skal inspireres til å få egne erfaringer og glede seg over fysikkeksperimenter. Sammen er de i ferd med å lage ”samlede verker” med fysikkaktiviteter. "Triks på roterommet" kom ut i 2003 og inneholder 40 morsomme eksperimenter som kan gjøres uten ekstrautstyr. Mange av aktivitetene kan nesten oppleves som trylling, men nei, dette er fysikk! I høst kommer de med ny bok. I 1992 skrev Otto "Fysikk på roterommet, leker og forsøk i skole og barnehage" sammen med Helmuth Ormestad og i 1994 kom "Mer fysikk på roterommet: fysikkforsøk for ungdom". Denne boka var de sammen om alle tre, både Otto, Helmuth og Svenn.


Otto forteller at interessen for fysikk og matematikk ble vekket i 13-14 års alder da fysikklæreren viste at ovnen i klasserommet hadde magnetisk sydpol og nordpol. Svenn på sin side forteller at han allerede som 12-13 åring bygget en dampmaskin på loftet hjemme. Han smeltet bly til stempelplugger og bygget dampmaskinen fra bunnen av. I følge Svenn gikk den som et uvær og det var godt at ikke loftet brant ned. Han var en kløpper til å mekke forskjellige ting.

Svenn Lilledal Andersen

Tidene forandrer seg. Jeg lærte for lenge siden å lage radio av Svenn og Otto. Radioen besto blant annet av kobberledning som var snurret rundt en dorullkjerne. Det var fascinerende. Men teknologien forandrer seg og slikt går ikke lenger. De første roteromsprogrammene om fysikk laget Otto for radio. Siden vant han pris for beste forslag til fjernsynsprogram, da fjernsynet skulle sette i gang prøvesendinger. Det ble begynnelsen på en lang serie programmer på NRK. Mange er vi som har hatt glede av alt som skjedde ”På roterommet”. Programmene var med på å bringe fysikken ut til folket. Otto og Svenn har unike pedagogiske evner og har greid å følge med i den teknologiske utviklingen. I tillegg er de dyktige til å formulere seg. Koplet med fagkunnskap og kreativitet er dette noen av grunnene til at de enda preger og påvirker fysikkopplevelsene for barn og unge.

Slik det ser ut i dag vil de nye læreplanene i naturfag inneholde et område som handler om Forskerspiren. Det er helt i tråd med Svenn og Otto sitt syn på aktiviteter. Deres ”samlede verker” vil kunne bidra til at stadig nye generasjoner og forskerspirer kan lære av egne erfaringer. Her er nok aktiviteter til at elever i barne- og ungdomsskolen vil kunne gjennomføre én roteromsaktivitet hver dag gjennom hele fysikkåret. Sett i gang da vel! Og er du klokken 8 om morgenene i nærheten av kantina i underetasjen på fysikkbygningen UiO, så kan du jo stikke innom å se etter to flotte fysikere. Sitter de der kan du spørre pent om du kan få drikke kaffe sammen med dem. Kanskje får du lov, og er du riktig heldig får du høre en interessant historie fra fysikkens verden.