Netvibes på 1-2-3

Med bruk av RSS kan du raskt samle og få oversikt over overskriftene og ingressene fra mange ulike kilder.

RSS er et standardisert format som gjør det mulig å hente utdrag av innhold fra nettsider som oppdateres jevnlig. Med en RSS-leser, for eksempel Netvibes hentes dine utvalgte RSS-strømmer automatisk. For hver RSS-strøm du abonnerer på, får du en liste med overskriftene og evt. ingressene til de ulike nyhetene. Du kan også bruke en RSS-leser til å overvåke alle bloggene til elevene på én oversiktlig side.

  1. Gå til http://netvibes.com, registrer deg som bruker og logg deg inn. Tips: Klikk på Settings øverst til høyre, deretter på Languages og velg Norsk/Nynorsk.
  2. Finn noen RSS-strømmer du vil abonnere på. Se for eksempel: http://forskning.no/rss
    Kopier URL-en til RSS-strømmen du vil sette inn.
  3. Gå tilbake til Netvibes, klikk på ”Legg til innhold”, deretter ”Legg til kilde” og lim URL-en til RSS-strømmen. Klikk på knappen ”Legg til kilde” og dra boksen som kommer opp for RSS-strømmen til en av fanene lenger ned på siden. Etter hvert oppretter du egne faner for ulike tema.

Skjermbilde av Netvibes

 

RSS ikon

Som regel er tilgjengelige RSS-strømmer markert som et klikkbart oransje ikon, enten i nettleserens adressefelt eller på selve nettsiden.

Søkemotorers nyhetssøk kan også hentes ut som RSS. Skriv søkeord og se etter RSS-ikonet når søkeresultatet kommer opp.

Du kan velge mellom mange forskjellige RSS-lesere. Du kan laste ned og installere egne RSS-lesere, bruke RSS-leser som er integrert i nettleser eller epostprogrammet, eller bruke nettjenester som Netvibes er et eksempel på. Fordelen med en nettjeneste som Netvibes er at du kun trenger tilgang på en nettleser og ikke er avhengig av en RSS-leser på en spesiell PC.

Se vedlegg til høyre for en detaljert veiledning om RSS. Netvibes, Sesam og Diigo