Verdensrommet

TEMA

Verdensrommet

På denne siden har vi samlet læringsressurser om verdenrommet, solsystemet vårt og fenomerer i og rundt vår egen klode. Temaet kan kobles til flere kompetansemål i klassisk fysikk.

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Passer for 1.–2. trinn.

Verdensommet 45x33

Solsystemet vårt

Passer for 3.–7. trinn.

nordlysetForutsi6

Nordlys

Nordlys har lenge interessert den allmenne befolkningen, kunstnere og forskere. 

maanestoevler

Grubleteikningar om verdsrommet

Grubleteikningar tek opp synspunkt på naturfaglege problemstillingar frå dagliglivet.

Illustrasjon av ekspanderende univers

Universets utvikling

Moderne kosmologi startet med et teoretisk arbeid som slett ikke var korrekt.

Ressursoversikt
Alle målgrupper
 • Alle målgrupper
 • Naturfag Barnetrinn
 • Naturfag ungdomstrinn
 • Naturfag vg 1
 • Biologi 1 og 2
 • Fysikk 1 og 2
 • Kjemi 1 og 2
 • Geofag X, 1 og 2
 • TOF X, 1 og 2
astronauthelse NASA

Astronauthelse

Jorda og månen

Jorda og månens bane rundt sola

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Lage plakat om en utforsking av verdensrommet

Lag plakat om en utforsking av verdensrommet

Livet i verdensrommet 2

Livet i verdensrommet

Månen

Månen

nordlys synne1

Nordlys

Solsystemet

Solsystemet vårt

Nytt fra ESO

 • Nyoppdaget eksoplanet kan være den mest lovende kandidaten i vår leting etter liv
  Eksoplaneten som går i bane rundt en rød dvergstjerne 40 lysår unna Jorden, kan være den nye innehaveren av tittelen «beste sted å lete etter tegn på liv utenfor solsystemet». Ved hjelp av ESOs HARPS-instrument på La Silla og andre teleskoper rundt om i verden, har en internasjonal gruppe astronomer oppdaget denne «superjorden» i bane i den beboelige sonen rundt den lyssvake stjernen LHS 1140. Denne planeten er litt større og mye mer massiv enn Jorden, og har trolig holdt på mesteparten av atmosfæren sin. Dette, kombinert med at planeten passerer foran stjernen sin etter hvert som den går rundt i sin bane, gjør dette til en av de mest spennende fremtidige målene for å gjøre atmosfæriske studier av eksoplaneter. Resultatene blir presentert i tidsskriftet Nature 20. april 2017.
 • ALMA ser dramatisk stjernefyrverkeri
  Stjerneeksplosjoner er oftest assosiert med supernovaer, som er stjerners spektakulære dødsfall. Nye ALMA-observasjoner gir innsikt i eksplosjoner i den andre enden av stjerners livssyklus, nemlig stjernefødsler. Astronomer tok disse dramatiske bildene mens de utforsket fyrverkerilignende avfall fra fødslene til en gruppe massive stjerner. Dette viser at selv stjernedannelse kan være en voldsom og eksplosiv prosess.
 • Stjerner født i vinder fra supermassive sorte hull
  Observasjoner gjort med ESOs Very Large Telescope har funnet stjerner som dannes i kraftige vinder av materie som sendes ut fra supermassive sorte hull i sentrum av galakser. Dette er de første bekreftede observasjonene av stjerner som dannes i denne typen ekstremt miljø. Oppdagelsen har mange konsekvenser for forståelsen av galaksers egenskaper og utvikling. Resultatet er publisert i tidsskriftet Nature.
 • Mørk materie mindre innflytelsesrik i galakser i det tidlige universet
  Nye observasjoner tyder på at massive, stjernedannende galakser var dominert av baryonsk eller «vanlig» materie for 10 milliarder år siden. Dette står i stor kontrast til dagens galakser hvor effekten av den mystiske mørke materien synes å være mye større. Dette overraskende resultatet indikerer at mørk materie hadde mye mindre innflytelse i det tidlige universet enn det har i dag. Observasjonene ble gjort med ESOs Very Large Telescope og resultatene er presentert i fire vitenskapelige artikler, hvor den ene blir publisert i Nature i dag.

Nytt innen romforskning frå forskning.no