Verdensrommet

TEMA

Verdensrommet

På denne siden har vi samlet læringsressurser om verdenrommet, solsystemet vårt og fenomerer i og rundt vår egen klode. Temaet kan kobles til flere kompetansemål i klassisk fysikk.

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Passer for 1.–2. trinn.

Verdensommet 45x33

Solsystemet vårt

Passer for 3.–7. trinn.

nordlysetForutsi6

Nordlys

Nordlys har lenge interessert den allmenne befolkningen, kunstnere og forskere. 

maanestoevler

Grubleteikningar om verdsrommet

Grubleteikningar tek opp synspunkt på naturfaglege problemstillingar frå dagliglivet.

Illustrasjon av ekspanderende univers

Universets utvikling

Moderne kosmologi startet med et teoretisk arbeid som slett ikke var korrekt.

Ressursoversikt
Alle målgrupper
 • Alle målgrupper
 • Naturfag Barnetrinn
 • Naturfag ungdomstrinn
 • Naturfag vg 1
 • Biologi 1 og 2
 • Fysikk 1 og 2
 • Kjemi 1 og 2
 • Geofag X, 1 og 2
 • TOF X, 1 og 2
astronauthelse NASA

Astronauthelse

Jorda og månen

Jorda og månens bane rundt sola

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Lage plakat om en utforsking av verdensrommet

Lag plakat om en utforsking av verdensrommet

Livet i verdensrommet 2

Livet i verdensrommet

Månen

Månen

nordlys synne1

Nordlys

Solsystemet

Solsystemet vårt

Nytt fra ESO

 • Sekundærspeilet til ELT er ferdig støpt
  Støpningen av sekundærspeilet til ESOs Extremely Large Telescope (ELT) er blitt fullført av SCHOTT i Mainz, Tyskland. Det ferdige speilet vil bli 4,2 meter i diameter og veie 3,5 tonn. Det vil være det største sekundærspeilet som noen sinne har vært brukt på et teleskop og vil også være det største konvekse speilet som er produsert.
 • VISTA ser gjennom sløret til Den lille magellanske sky
  Galaksen kalt Den lille magellanske sky er et merkbart syn på den sørlige nattehimmelen, selv med det blotte øyet. Men teleskoper som ser i synlig lys kan ikke få et ordentlig klart bilde av hva som skjuler seg inni galaksen på grunn av interstellart støv som blokkerer sikten. VISTA ser i infrarødt og har gjort det mulig for astronomer å se de utallige stjernene som befinner seg inni denne galaksen mye tydeligere enn noen gang før. Resultatet er dette rekordstore bildet fylt med millioner av stjerner som er det største infrarøde bildet som er tatt av Den lille magellanske sky.
 • Overlevering av ALMA Residencia
  Det nye ALMA Residencia ved ALMA Operations Support Facility er nettopp blitt overlevert til Joint ALMA Observatory. ALMA-styret og direktørene ved ESO, NAOJ og NRAO var til stede. Arkitektene som har tegnet bygningen var også der. ALMA Residencia er den siste store delen som skal leveres til ALMA-prosjektet av ESO.
 • Nyoppdaget eksoplanet kan være den mest lovende kandidaten i vår leting etter liv
  Eksoplaneten som går i bane rundt en rød dvergstjerne 40 lysår unna Jorden, kan være den nye innehaveren av tittelen «beste sted å lete etter tegn på liv utenfor solsystemet». Ved hjelp av ESOs HARPS-instrument på La Silla og andre teleskoper rundt om i verden, har en internasjonal gruppe astronomer oppdaget denne «superjorden» i bane i den beboelige sonen rundt den lyssvake stjernen LHS 1140. Denne planeten er litt større og mye mer massiv enn Jorden, og har trolig holdt på mesteparten av atmosfæren sin. Dette, kombinert med at planeten passerer foran stjernen sin etter hvert som den går rundt i sin bane, gjør dette til en av de mest spennende fremtidige målene for å gjøre atmosfæriske studier av eksoplaneter. Resultatene blir presentert i tidsskriftet Nature 20. april 2017.

Nytt innen romforskning frå forskning.no