Verdensrommet

TEMA

Verdensrommet

På denne siden har vi samlet læringsressurser om verdenrommet, solsystemet vårt og fenomerer i og rundt vår egen klode. Temaet kan kobles til flere kompetansemål i klassisk fysikk.

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Passer for 1.–2. trinn.

Verdensommet 45x33

Solsystemet vårt

Passer for 3.–7. trinn.

nordlysetForutsi6

Nordlys

Nordlys har lenge interessert den allmenne befolkningen, kunstnere og forskere. 

maanestoevler

Grubleteikningar om verdsrommet

Grubleteikningar tek opp synspunkt på naturfaglege problemstillingar frå dagliglivet.

Illustrasjon av ekspanderende univers

Universets utvikling

Moderne kosmologi startet med et teoretisk arbeid som slett ikke var korrekt.

Ressursoversikt
Alle målgrupper
 • Alle målgrupper
 • Naturfag Barnetrinn
 • Naturfag ungdomstrinn
 • Naturfag vg 1
 • Biologi 1 og 2
 • Fysikk 1 og 2
 • Kjemi 1 og 2
 • Geofag X, 1 og 2
 • TOF X, 1 og 2
astronauthelse NASA

Astronauthelse

Jorda og månen

Jorda og månens bane rundt sola

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Lage plakat om en utforsking av verdensrommet

Lag plakat om en utforsking av verdensrommet

Livet i verdensrommet 2

Livet i verdensrommet

Månen

Månen

nordlys synne1

Nordlys

Solsystemet

Solsystemet vårt

Nytt fra ESO

 • Mørk materie mindre innflytelsesrik i galakser i det tidlige universet
  Nye observasjoner tyder på at massive, stjernedannende galakser var dominert av baryonsk eller «vanlig» materie for 10 milliarder år siden. Dette står i stor kontrast til dagens galakser hvor effekten av den mystiske mørke materien synes å være mye større. Dette overraskende resultatet indikerer at mørk materie hadde mye mindre innflytelse i det tidlige universet enn det har i dag. Observasjonene ble gjort med ESOs Very Large Telescope og resultatene er presentert i fire vitenskapelige artikler, hvor den ene blir publisert i Nature i dag.
 • Eldgammelt stjernestøv belyser de første stjernene
  Astronomer har brukt ALMA til å oppdage en stor masse av glødende stjernestøv i en galakse observert da universet var bare fire prosent av sin nåværende alder. Denne galaksen ble observert i kort tid etter sin dannelse og er den fjerneste galaksen hvor stjernestøv er blitt oppdaget. Denne observasjonen er også den fjerneste påvisningen av oksygen i universet. Disse observasjonene gir helt ny innsikt i fødslene og de eksplosive dødsfallene til de aller første stjernene.
 • En galakse på kanten
  Dette fargerike båndet av stjerner, støv og gass er faktisk en spiralgalakse som heter NGC 1055. Galaksen er fotografert av ESOs Very Large Telescope (VLT) og er antatt å være 15 prosent større i diameter enn Melkeveigalaksen. NGC 1055 ser ut til å mangle de spiralformede armene som er karakteristisk for en spiralgalakse ettersom vi ser den fra siden. Men dette perspektivet av galaksen gjør at vi kan se forvridde strukturer som trolig ble forårsaket av interaksjoner med en stor nabogalakse.
 • Den ultrakalde dvergen og de syv planetene
  Astronomer har funnet et planetsystem bare 40 lysår unna som består av syv planeter på størrelsen med Jorden. Planetene ble oppdaget da de passerte foran sin moderstjerne, den ultrakalde dvergstjernen kjent som TRAPPIST-1, ved å benytte bakke- og romteleskoper, inkludert ESOs Very Large Telescope. Tre av planetene ligger i den beboelige sonen, i følge en artikkel som publiseres i Nature i dag, og kan dermed ha vann på overflatene sine. Dette øker sannsynligheten for at det finnes liv i planetsystemet. Planetsystemet som nå er oppdaget har både det største antallet planeter med størrelser som ligner jorden som er funnet så langt, samt det største antall planeter som kan ha flytende vann på overflaten.

Nytt innen romforskning frå forskning.no