Verdensrommet

TEMA

Verdensrommet

På denne siden har vi samlet læringsressurser om verdenrommet, solsystemet vårt og fenomerer i og rundt vår egen klode. Temaet kan kobles til flere kompetansemål i klassisk fysikk.

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Passer for 1.–2. trinn.

Verdensommet 45x33

Solsystemet vårt

Passer for 3.–7. trinn.

nordlysetForutsi6

Nordlys

Nordlys har lenge interessert den allmenne befolkningen, kunstnere og forskere. 

maanestoevler

Grubleteikningar om verdsrommet

Grubleteikningar tek opp synspunkt på naturfaglege problemstillingar frå dagliglivet.

Illustrasjon av ekspanderende univers

Universets utvikling

Moderne kosmologi startet med et teoretisk arbeid som slett ikke var korrekt.

Ressursoversikt
Alle målgrupper
 • Alle målgrupper
 • Naturfag Barnetrinn
 • Naturfag ungdomstrinn
 • Naturfag vg 1
 • Biologi 1 og 2
 • Fysikk 1 og 2
 • Kjemi 1 og 2
 • Geofag X, 1 og 2
 • TOF X, 1 og 2
astronauthelse NASA

Astronauthelse

Jorda og månen

Jorda og månens bane rundt sola

Jorda sett fra månen

Jorda, månen og sola

Lage plakat om en utforsking av verdensrommet

Lag plakat om en utforsking av verdensrommet

Livet i verdensrommet 2

Livet i verdensrommet

Månen

Månen

nordlys synne1

Nordlys

Solsystemet

Solsystemet vårt

Nytt fra ESO

 • Den ultrakalde dvergen og de syv planetene
  Astronomer har funnet et planetsystem bare 40 lysår unna som består av syv planeter på størrelsen med Jorden. Planetene ble oppdaget da de passerte foran sin moderstjerne, den ultrakalde dvergstjernen kjent som TRAPPIST-1, ved å benytte bakke- og romteleskoper, inkludert ESOs Very Large Telescope. Tre av planetene ligger i den beboelige sonen, i følge en artikkel som publiseres i Nature i dag, og kan dermed ha vann på overflatene sine. Dette øker sannsynligheten for at det finnes liv i planetsystemet. Planetsystemet som nå er oppdaget har både det største antallet planeter med størrelser som ligner jorden som er funnet så langt, samt det største antall planeter som kan ha flytende vann på overflaten.
 • Himmelsk katt møter kosmisk hummer
  Astronomer har studert to glødende kosmiske skyer av gass og støv over lang tid: NGC 6334 og NGC 6357. Dette gigantiske nye bildet fra ESOs Very Large Telescope er det nyeste bidraget. Bildet har en størrelse på rundt to milliarder piksler, som gjør dette til ett av de største bildene som noensinne er utgitt av ESO. Skyenes figuraktige former har ledet til to minneverdige kallenavn: Kattepotetåken og Hummertåken.
 • Kontrakter for speil og sensorer til ELT er signert
  I en seremoni ved ESOs hovedkvarter ble det i dag signert fire kontrakter for store deler til Extremely Large Telescope (ELT) som ESO bygger. Kontraktene gjaldt: støpning av teleskopets gigantiske sekundær- og tertiærspeil (tildelt SCHOTT); levering av speilceller som skal støtte disse to speilene (tildelt SENER-gruppen); og levering av kantsensorer som utgjør en viktig del av kontrollsystemet til ELTs enorme segmenterte primærspeil (tildelt FAMES-konsortiet). Sekundærspeilet vil bli det største som noensinne er brukt på et teleskop, samt det største konvekse speilet produsert noen gang.
 • ALMA begynner å observere solen
  Nye bilder tatt med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) i Chile har avslørt ellers usynlige detaljert på solen. Dette inkluderer nye innblikk i solflekkers mørke, forvridde sentre som har diametere på nesten to ganger jordens størrelse. Dette er de første bildene tatt av solen med fasiliteter hvor ESO er involvert. Denne typen observasjoner er et viktig bidrag i undersøkelsen av fysikken til vår nærmeste stjerne ytterligere. Antennene til ALMA er blitt utformet slik at de kan ta bilder av solen uten å bli skadet av den intense varmen fra det fokuserte lyset.

Nytt innen romforskning frå forskning.no