Hopp til hovedinnhold
Forsøk og praktisk arbeid
Passer for
  • barnetrinn 3-4

Karameller

Vi skal se hva som kan skje med en stoffblanding når vi varmer den opp og etterpå kjøler den ned.

Råstoff til karameller

Beskriv stoffene før du blander dem.

Bland sukker, smør og fløte i kjelen. Hvordan ser blandingen ut? Sett kjelen på kokeplaten og kok blandingen mens du rører hele tiden.

Karameller

Når blandingen har fått litt tykkere konsistens og en gylden farge, må temperaturen kontrolleres jevnlig. Med en gang temperaturen kommer opp i 125 ºC, må du ta kjelen av platen. Hell den varme karamellmassen på en tallerken. Del massen opp i passende stykker mens den ennå er varm.

Hvilke forandringer har skjedd med stoffene som du varmet opp?

Karamellene kan spises med en gang, pakkes inn i cellofan eller legges i en boks sammen med litt melis. Melisen gjør at karamellene ikke klistrer seg så lett sammen.


Rydding

La utstyret stå i vann en stund før det vaskes. Vask utstyret og sett det på plass.

Kommentarer/praktiske tips

Sikkerhet: Pass fingertuppene. Det blir varmt!!

Materialer og utstyr

  • 1/2 dL sukker
  • 1/2 dL fløte
  • 1 ss smør

  • liten kjele
  • røreskje
  • kokeplate
  • termometer som går til 150 ºC
  • tallerken
  • boks til oppbevaring
    evt. cellofan